Folna kiselina 400 μg

Kratki opis

Sve žene koje planiraju trudnoću bi trebale uzimati 400 μg folne kiseline dnevno od pokušaja začeća do 12. tjedna trudnoće. Također, folna kiselina stvara crvene krvne stanice i pomaže u gradnji mišića.
60 tableta

Dostupnost: Dostupno

Komada na skladištu 25

17,50 kn

Detalji

Folna kiselina, dodatak prehrani
Proizvođač: Premier Health product Ltd., Wolfe Road, Coventry, CV4 9UP, England
Odgovoran za RH: Kvantum-tim d.o.o., Voćarska 6, 10437 Rakitje

Neto količina: 60 tableta
Dnevna doza: Jedna tableta sadrži 400 g folne kiseline (200% PDU).
Sastojci: tvar za povećanje volumena – dekstroza, mikrokristalična celuloza, tvar za sprečavanje zgrudnjavanja - magnezij stearat, folna kiselina

Način primjene: Odrasli: Progutati jednu tabletu dnevno s hranom

Napomene:
Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Ne koristiti ako je zaštitna folija ispod čepa oštećena.
Čuvati od dohvata male djece.
Pogodna za vegeterijance.

Način čuvanja: Čuvati na hladnom i suhom mjestu.  

 

O Folnoj kiselini

Vitamin B9 (poznatiji je kao folat u svojem prirodnom obliku ili kao folna kiselina u svojem sintetičkom obliku) vrlo se lako uništava u procesu kuhanja stoga ga je potrebno uzimati iz namirnica koje nisu termički pripremane. Kako se radi o vitaminu koji se topi u vodi, organizam ga nije u stanju skladištiti te ga je iz tog razloga, na dnenvoj bazi, potrebno unositi u organizam.

Folna kiselina ili vitamin B9 član je vitamina B-kompleksa. Važna je za sintezu DNK i konverziju nekih aminokiselina. Folna kiselina važna je za normalan rad mozga, za mentalno i emocionalno zdravlje. Sprječava razdražljivost, umor, depresiju, dekoncentraciju, nesanicu. Folna kiselina posebice je važna u procesu kada tkiva i organi brzo rastu npr. za vrijeme trudnoće i rasta. Nedostatak folne kiseline može dovesti i do anemije. Vitamin B9 važan je za sintezu DNK, u sintezi nukleniskih kiselina, konverziju aminokiselina, proizvodnju energije, a važan je i za obnavljanje oštećenog tkiva te također ima važnu ulogu u proizvodnji serotonina odgovornog za regulaciju sna, raspoloženja i apetita.

Folna kiselina, vitamin B6 i B12 utječu na razinu aminokiseline homocistein u krvi a njene povećane vrijednosti povezane su sa srčanim oboljenjima, depresijom, Alzheimerovom bolešću. Nedostatak folne kiseline povezan je s degenerativnim oštećenjima živaca i s Parkinsonovom bolešću. Trudnicama su potrebne povećane količine folne kiseline. Nedostatak folne kiseline tijekom trudnoće može se povezati s niskom tjelesnom težinom novorođenčadi i može uzrokovati ozbiljna oštećenja kralježnice i mozga djeteta poznatom još kao oštećenje neuralne cijevi.

Kako bi se spriječio nedostatak folne kiseline, trudnicama se preporuča koristiti folnu kiselinu tijekom prvih 12 tjedana trudnoće. Idealno, žene koje žele zanijeti trebale bi u svojem tijelu imati dovoljne količine folne kiseline i prije samoga začeća. Razlog tome je stvaranje vitalnih organa zametka na samom početku trudnoće odnosno u njenim prvim tjednima. Pretrage krvi koje preporučuju liječnici te ultrazvučni pregledi otkrit će njen možebitni manjak što se vrlo brzo riješava prilagođavanjem doze koju će trudnice odmah započeti uzimati. Uzimanjem preporučene količine folne kiseline prije samog začeća i tijekom prva tri mjeseca trudnoće u velikoj mjeri spriječit će oštećenje neuralne cijevi.

Problemi koji mogu nastati uslijed manjka folne kiseline

Potrebu za vitaminom B9 imaju alkoholičari, osobe koje boluju od crijevnih bolesti, psorijaze, astme, reumatoidnog artritisa te bolesnici na dijalizi. Vitamin B9 prijeko je potreban za zdravlje srca, te u procesu sprečavanja staničnih promjena koje mogu dovesti do raka. Pokazalo se kako može pomoći kod celijakije, Crohnove bolesti te oboljenja zubnog mesa.

Srčana oboljenja - folna kiselina može zaštititi srce i krvne žile. Nađena je veza između povišenih vrijednosti homocisteina i mogućeg nastanka srčanog i moždanog udara. Homocistein je aminokiselina u našem tijelu koja sudjeluje u izgradnji tkiva. Organizam je proizvodi iz druge aminokiseline, metionina, koja se nalazi u životinjskim bjelančevinama, primjerice u mesu, mlijeku, jajima, iz kojih se procesom metilacije pretvara u vitalnu kemijsku supstanciju. Taj proces zahtijeva prisutnost B vitamina i ako ga nemamo dovoljno, homocistein ostaje u krvi, prouzrokujući štetu - dolazi do otvrdnuća arterija i olakšanog stvaranja ugrušaka (napomena: još nije u potpunosti utvrđeno da li je homocistein direktno kriv za bolesti srca ili je za to kriva njegova povezanost s drugim faktorima rizika - pušenje, stres, manjak tjelesne aktivnosti).

Depresija - ljudi podložni depresiji deficitarni su folnom kiselinom. Veći manjak folne kiseline povezan je jačom razinom depresije. Niža razina folne kiseline povezana je i sa slabijom rekacijom na antidepresive.

Rak - folna kiselina, prema nekim istraživanjima, može zaštititi od raka debelog crijeva, raka prsiju, raka grlića maternice, gušterače i želudca.

 


Dodatne informacije


oznake proizvoda

Korisnite razmaknicu za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike ('') za izraze.


Vaše mišljenje

Samo prijavljeni korisnici mogu pisati recenzije. Molimo, prijavite se ili kreirajte korisnički račun